Claudia van der Burgh, met ruime ervaring als Intern Begeleider zowel op de Regenboog in Nieuwendijk als op de Eben Haëzer in Woudrichem, heeft recent haar expertise uitgebreid door een opleiding tot Beeldcoach te volgen.
Sinds 2000 is ze actief in het onderwijs en heeft ze lesgegeven aan alle leeftijdsgroepen, wat haar een brede basis geeft. Claudia heeft ook gespecialiseerd werk verricht als dyslexiespecialist en remedial teacher, en ze is momenteel ook actief als woordenschatcoördinator.
Naast haar professionele verantwoordelijkheden vindt Claudia tijd voor persoonlijke passies zoals wandelen, hardlopen en varen met haar gezin tijdens de zomermaanden. Dit actieve leven reflecteert haar dynamische benadering in haar werk.
Door haar opleiding is Claudia nu gekwalificeerd om collega’s te ondersteunen met visuele coachingstechnieken. Dit proces begint met het filmen in de klas, gericht op specifieke leervragen. De gefilmde sessie vormt het uitgangspunt voor een dialoog. De hersenen verwerken beelden namelijk sneller dan woorden. Ook komen beelden direct bij het gevoel en is het gemakkelijker om de situatie terug te halen, waardoor het efficiënter is.
Als het gaat om beeld, kijkt en interpreteert iedereen anders. Door micro-analyse van de beelden halen we waardevolle inzichten uit alledaagse momenten. Dit levert niet alleen een dialoog op, maar ook een schat aan informatie, bewustwording, zelfrealisatie en zelfsturing.
Er zijn daarbij nooit lineaire effecten: ‘als iemand het beeld heeft gezien verandert er wat’. Veranderen is een proces waar altijd fasen tussenin zitten. Nieuwe inzichten leiden tot nieuwe conclusies, besluiten of nieuw gedrag.
De sterke punten worden dus vooral benadrukt en vanuit daar wordt er ook gekeken naar kansen voor verandering. Claudia’s aanpak is erop gericht om in een positieve, ondersteunende omgeving samen met de leerkracht te reflecteren op hun praktijk.
Het traject dat Claudia aanbiedt, kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften van de leerkracht, maar omvat doorgaans drie film- en feedbacksessies. Dit flexibele model maakt het mogelijk om ook met een enkele sessie effectieve ondersteuning te bieden. Claudia’s werk sluit naadloos aan bij initiatieven zoals het samenwerkingsverband ‘leerkracht centraal’, waarbij de nadruk ligt op het versterken van de leerkracht in zijn of haar professionele ontwikkeling.
Beeldcoaching is dé manier om kwaliteit en professionaliteit bij leraren naar boven te krijgen. Voor beeldcoaching hoef je geen specifiek probleem te hebben. Claudia richt zich op professionalisering, groei, mogelijkheden en de toekomst van iedere professional.
Ze begeleidt veranderingen, weet hoe het proces werkt en gaat alles stap-voor-stap langs.